Toner, yazıcı ve fotokopi makinelerinden alınan çıkışlarda, görsellerin ya da yazıların kağıda aktarılmasını sağlayan kimyevi özellikli bir tozdur. 0.2 mikron büyüklüğünde olan gözle görülmeyen bu tozlar, normal emici bir makine tarafından da toplanamamaktadır. BU ufak yapısı sayesinde çıkışlar çok daha kaliteli olmakta ve daha fazla baskı alınabilmektedir.

 

Nasıl çalışır?

 

Yazıcılarda yer alan sıcaklık, tonerlerin kağıt üzerine aktarılmasını sağlamaktadır. İlk kullanıldığı yıllarda makineye direk dökülerek kullanılan toner, cihazlardaki gelişmelerle birlikte kartuş adı verilen kutularda hazırlanarak, her makine için farklı ebat ve özelliklerde imal edilmektedir.

 

İçeriğinde neler yer almaktadır?

 

Parlaklığı sağlamak için balmumu ve kağıda yapışkanlığını arttırmak için reçine ve kağıda aktarımı için mıknatıs hammaddesi manyetik oksit de dahil otuza yakın farklı kimyasalların karıştırılması ile elde edilen toner, baz olarak karbondan oluşan bir tozdur. Bilgisayar sarf malzemesi pazarının en çok tüketilen ürünlerindendir. Yazıcıların ebatlarının küçülerek pratik kullanılma uygun hale gelmesi ile pazar payı oldukça genişleyen tonerler, yazıcı üreten firmalar tarafından orijinal ürün adı altında üretilerek satışa sunulmaktadır.

 

Ürün çeşitleri nelerdir?

 

Gelişen pazarla birlikte, muadil toner ve dolum toner adı altında yan sanayi ürünleri de üretilmektedir.

 

Hangi tip kullanımlarda tercih edilmelidir?

 

           Toner kartuşlar genel olarak siyah beyaz çıkışlar için kullanılmakta olsa da, renkli makine ve ürün seçenekleri de mevcuttur. Yazıcının yoğun kullanılması gereken, genelde siyah beyaz ve A4 çıkışlar alınan ofis ortamlarında lazer yazıcılar ve toner kartuş tercih edilmektedir.

 

Toner kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar

 

Tonerlerin kimyasal yapısı nedeniyle direk solunmaktan kaçılması gerektedir. Toner tozuna uzun süre maruz kalındığından solunum yolları hastalıklarına sebebiyet vermektedir. 6 saate yakın bir süre havada asılı kalan partiküllerin cilde ya da göze teması halinde bol su ile hızla yıkanması tavsiye edilmektedir.

 

Dikkat edilmesi gereken saklama koşulları

 

Hava ile temas ettikten sonra kuruma yapmakta olan tonerlerin açıldıktan sonra belirtilen süre içinde kullanılması, rutubetsiz ve direk güneşe maruz kalmayan ürünlerin tercih edilmesi, raf ömrü 24 ay olan ürünlerin satın alınırken üretim tarihinin göz önüne alınması gerekmektedir.

(0) Yorumlar

Yorum Yap